Туристически трансфери в България – поглед отстрани

Шампионски висок скок на туризма в България за 2016 г.

България първа по брой туристи за тази година сред 23 европейски страни, отчита министерството на туризма

„Тази година страната ни отбеляза ръст на броя на нощувките от чуждестранни туристи и сме първи сред 23 европейски страни. България реализира 5,5 млрд. лева приходи от всички нощувки за първите 9 месеца на годината“, съобщава вестник „Банкер“, цитирайки министър Николина Ангелакова. Министърът очаква да посрещнем 10 млн. туристи догодина и тенденцията трансфери-туризъм-цени да расте, а увеличения броя посетители да се запази и през следващите няколко години. За лято 2016 година броят на туристите от Русия е нараснал с 40 %, туристите от Полша с 68%, а тези от Германия са се увеличили със 70%. Току-що започна и активният ски-сезон в зимните ни курорти, което е предпоставка на нов приток от любители на белите писти от цял свят и, разбира се, нови печалби за туризма.

Слабости във връзката на образованието с отрасловите нужди у нас

снимка на колеж по туризъм

Колеж по туризъм

Когато се чуват добри новини, си струва да се усмихнем с надежда. От друга страна туристическата ни индустрия още повече се задъхва за обучени средни и висши кадри.
Превърнахме  техникумите по хранително-вкусова промишленост, които подготвяха професионални  готвачи и сервитьори за туризма, в профилирани гимназии за средно образование. И те не успяват да създадат  привлекателност и респект на младежите към професията. Това трябва да компенсират колежите и висшето образование. Въпреки това, голяма част от младите хора без образование или опит, започват първата си работа като сервитьори, сервитьорки или бармани, понякога и кухненски персонал. Но изпълняват това за кратко, рядко се задържат, нископлатени са, нямат професионален престиж и по тази причина не се стремят към самоусъвършенстване, а търсят друга реализация.


Много заведения и хотели търсят млад обслужващ персонал, но ги искат наготово обучени
Click To Tweet


Работодатели и персонал

Много заведения и хотели търсят млад обслужващ персонал, но ги искат наготово обучени, не желаят да участват в подготовката на кадри за собствения си бизнес. Какво би попречило на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите да открие собствени центрове за обучение на средни кадри? Щом прохождащия любителски семеен хотелиерски бизнес, стигна до нивото на национална индустрия, ще трябва да се изръси и да си подготви собствените бъдещи работници, като ги задържи с високо заплатен труд, социални придобивки при дългогодишен стаж на едно работно място, участие в състезания и световни форуми в туризма, стимули и награди при високи постижения, и изграждане на респект и уважение към професията и към този, който пръв ти е подал ръка в първите стъпки от професионалното израстване.

Регулация на съотношението висши/средни кадри в туризма

С разширяването на туристическата индустрия у нас, явно и работодатели, и образование, и министерства, трябва да върнат интереса на младежите към професионална подготовка в необходимите за туризма средни кадри, чрез колежите по туризъм или университетите. Не всички висши кадри биха се реализирали на ръководни места в туризма, поради непремерената нужда от такива. И високообразовани хора заемат места за по-ниско квалифицирани без мотивация.

Регулацията на кадри и издигане на престижа им също е работа на ръководството на отрасъла. Досегашната практика камериери, сервитьори, помощници в кухня и обслужващ хотелски и ресторантьорски персонал, да се трансферират лятото към морето, зимата към планините, започва да буксува. Не се подготвят и не достигат местни кадри, а се разчита някак да се задържат едни и същи, вече изпробвани хора, които да пътуват сезонно ту в летните, ту в зимните курорти. Но с възрастта те намаляват, а нуждите нарастват.

За да има умножаващи се доволни туристи от всички страни по света, в този отрасъл не бива да се допуска политика. Руски, китайски, арабски или банту са езици като всеки друг, независимо от световните конфликти и противопоставяне. А българите напоследък не наблягат на руски, въпреки че потокът руски туристи не е секвал, а  необходимостта от рускоговорещ персонал се чувства осезаемо. Същото може да се каже и за други, „екзотични“ езици като шведски, испански, френски, японски. За всеки чужденец, да чуе няколко думи на родния си език, когато е пристигнал отдалеч в малката България, е като усмивка за добре дошъл.

Достатъчен и качествен трансфер на  туристи от/до летищата към различни дестинации

От четирите международни летища на България във всички посоки тръгват трансфери за индивидуални или групови ваканции почти целогодишно. Лятото най-натоварени са трансферите към Летище Варна и Летище Бургас, зимата преобладава потокът от Летище София и Летище Пловдив.

трансфери Варна

Трансфери Варна

За тези непресекващи потоци от хора, които очакват висококачествено обслужване, освен обучен хотелски и ресторантьорски персонал, е особено необходим и адекватен пътнически транспорт. Трансферът от летищата до крайната дестинация за ваканция, уикенд или екскурзия, е необходимо да се поема от професионални фирми с обучен персонал, с удобни и модерни автомобили. Не всеки чужд турист желае да използва претъпканите автобуси, не е плащал за ваканционно изпитание на нервите. В този смисъл също има какво да се иска и развива у нас.

Почтени и лоялни към своя клиент превозвачи

С бързото навлизане на новите технологии, преди пътуване вече е възможно да се резервира не само място за почивка, но и личен трансфер за времето на ваканцията, на поносими за всеки турист цени. В България трансфер с изправни, модерни автомобили от всякакъв клас, с подготвени професионални шофьори, говорещи поне един западен език и руски, все не достига, но се върви към качествен скок в тази посока. Има вече компании, които бързо въвеждат резервации онлайн, осигуряват качествено обслужване от професионални шофьори и удобен автомобил.

Въпреки че отстрани се забелязват слабости, има и тенденция те да бъдат преодолявани. Хората са убедени, че туризмът е успешен и печеливш отрасъл за България. Малко повече внимание от изпълнителната власт, разбирателство между работодатели и колежи за подготовка на кадри, и този малък райски кът на ЕС ще бъде най-успешният ваканционен трансфер сред себеподобните си в Европа.

Материалът Туристически трансфери в България – поглед отстрани е публикуван за пръв път на PR Submits .

Advertisements

About pressreleasesubmitsblog

Здравейте, казвам се Виктория Алексиева, общо практикуващ лекар и майка на две прекрасни момичета. Сега живея в Лондон и с времето започвам да харесвам този град все повече и повече. Харесва ми да си прекарвам свободното време, разхождайки се по центъра, виждайки хора от всякакви националности. Харесва ми да лежа на тревата в парка, да си правим пикници, да готвя и да се грижаа за дома ми, който е любимото ми място на земята. Обичам да пътувам, да изследвам новото, да намирам спокойствието в природата. В този блог ще прочетете всичко, което ме вълнува в живота. Насладете му се!
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s